Hantverkare har alltid varit efterfrågade.
Om artificiell intelligens kommer att kunna ersätta ett gott hantverk i framtiden..?
– Ja den frågan låter vi vara obesvarad. Men vi har svårt att tänka oss att en robot kan tapetsera ett kök med mönsterpassning och våder som ska sättas upp på olika nivåer.

Nedan presenterar vi några av de utbildningsanordnare som kan hjälpa Dig att utvecklas vidare.
Det finns dock många fler så sök gärna vidare på egen hand och lycka till med ditt val.

Framtiden ligger i dina händer!

I Nyköping ligger Sörmlands Museum…

Vi är samarbetar med Sörmlands Museum och kan verkligen rekommendera ett besök i deras verkstäder där många spännande kurser erbjuds. Där kan du gå kortare kurser inom traditionellt hantverk under ledning av duktiga handledare. Ny kurser dyker ständigt upp, varför vi rekommenderar Dig att besöka deras aktuella kursutbud här.
Kontakta gärna Länshemslöjdskonsulent Niklas Eriksson vars mailadress och telefonnummer du finner på på hemsidan via länken.

Sätergläntan – Institutet för slöjd och hantverk

I Insjön i Dalarna ligger den 100 år gamla hantverksskolan Sätergläntan. Många av våra stipendiater har gjort en eller flera terminer där.
Här finns goda möjligheter att fördjupa sig inom hantverket eller pröva på något nytt. Välkommen att besöka deras hemsida här.

Hantverkarna i Stockholm – Hantverksakademin

Hantverksakademin i Stockholm är en yrkeshögskola där du kan genomgå en modern lärlingsutbildning inom en rad olika hantverk. Det får en flexibel utbildning tillsammans med en skicklig handledare som varvas med teori och praktik.
En mängd olika hantverksutbildningar erbjuds och du finner kontaktuppgifter och lockande erbjudanden om du klickar på denna länk.

Handarbetets Vänner

Är du intresserad av textil och design och vill utveckla dig inom området, kanske skapa dig en egen framtid som textilhantverkare. Då skall du besöka Handarbetets Vänner för att ta del av deras kursutbud.
Besök deras hemsida på denna länk.

Tillskärarakademin i Göteborg

Tillskärarakademin i Göteborg utbildar i textila hantverksyrken för Mode och Scenkonst med fokus på kvalitet, estetik och hållbarhet. Idag driver de fem heltidsutbildningar med tillsyn och statsbidrag från Myndigheten för Yrkeshögskolan. De har även ett stort utbud av kurser för dig som vill pröva på eller fördjupa dig inom området.
Besök deras hemsida här.

Yrkeshögskolan Dacapo – Mariestad

Här kan du utbilda dig till Kulturmålare eller Fönsterhantverkare. Men utbudet varieras utifrån hur marknadens behov förändras. Som vid varje hantverksinriktad yrkesutbildning varvas teori med praktik under handledning. Syftet med utbildningen är att du kan erbjudas en anställning direkt efter avslutad kurs.
Läs mer om Dacapo på denna länk.

Leksands Folkhögskola

Leksands folkhögskola erbjuder utbildningar till Hantverkslärling i samarbete med din framtida arbetsgivare. Du bedriver de praktiska momenten på en arbetsplats i hemorten och läser in kortare teoriavsnitt på skolan i Leksand.
Lär dig mera om studier till Hantverkslärling här.
Och här kan du läsa mera om Leksands Folkhögskola.

Stenebyskolan – Dals Långed

Stenebyskolan samarbetar med Göteborgs universitet och erbjuder utbildningar på olika nivåer med fokus på praktiskt lärande. Utbildningarna är till stor del formade kring de fullt utrustade verkstäderna, som är Stenebys hjärta och som ger studenterna mycket bra förutsättningar att arbeta i trä, metall och textil. Förnärvarande ges yrkehögskoleutbildningar i Finsnickeri och Möbeltapetsering. Men det finns även andra intressanta och utvecklande kurser.
Besök dem via denna länk.