Hantverksstiftelsen i Katrineholm bjuder nu in Sörmlands alla hantverkare till en levande kvalitetsmässa som kommer att hållas lördagen den 7 september 2024 i Godsmagasinet i Katrineholm.

Mässan är öppen för allmänheten mellan 11.00 och 16.00

Som besökare har du chans att möta duktiga hantverkare och närmare beskåda deras alster samt njuta av hur själva hantverkandet går till. Här finns det chans till verkligt fina och unika fynd.

Som Hantverkare kommer du att möta en nyfiken och intresserad publik som uppskattar ett gott hantverk.

Mässan kommer att annonseras i lokaltidningen och lokalradion. Hantverksstiftelsens ambition är att detta ska bli en återkommande mässa i Katrineholm där både fackmän och hantverksinriktade skolor skall finnas representerade.

Vill du, som hantverkare, vara med redan från början med din monter?
Anmäl ditt intresse nedan, så återkommer vi med mer information

Emma Magnell är en ung bagare som genomgått yrkeshögskola och arbetat inom yrket några år. Hon vill nu utvecklas vidare genom att fördjupa sig inom keramik och är antagen till en fördjupningskurs på Mullsjö Folkhögskola. Hantverksstiftelsen ser gärna att Emma utvecklas inom sina valda yrkesområden och har därmed beslutat att tilldela ett stipendie för att betala vissa kostnader på utbildningen.

Nu jobbar Stiftelsen för fullt med att planera 2024 års Hantverksmässa. Vår eminenta Överkommissarie Inga Garmland, tillika sekreterare i stiftelsen, ringer runt till traktens vassaste hantverkare och bokar in dem. Johnny Persson är engagerad i arbetet och ordföranden bokar annonser i tidningen och på webben. Allt för att besökarna skall få uppleva hur duktiga hantverkare vi har här i Södermanland.
Glöm inte att gå in och kolla vår Facebooksida som nu börjar få nytt liv…

och funderar på en framtid inom hantverket?

Passa på att komma till oss på Mässan och träffa duktiga hantverkare som kan ge Dig tips!

Under årets mässa den 7 september kommer vi att fokusera på vidareutbildning inom hantverket. Många av årets stipendiater har valt att gå i lära hos olika kursanordnare eller ger egna kurser inom sitt hantverk på olika skolor eller i egen verksamhet. Prata med dem. 

I år är vi särskilt glada över att kunna presentera vårt samarbete med Sörmlands Museum i Nyköping.  Under mässan kommer Länshemslöjdskonsulent Niklas Eriksson att närvara för att träffa duktiga hantverkare och besökare som vill lära sig mer om hantverket. 

Niklas kan informera mer om de många kurser och initiativ som museet tar fram. 

Exempelvis Täljakademin och Textilakademin.

Agnetha är en driven konsthantverkare som fragment kommer att utbilda och leda kurser inom bland annat Raku-tekniken och därför behöver investera i ny utrustning.
Hantverksstiftelsen anser att detta främjar utbildningen inom hantverket och stimulerar därför gärna satsningen. Nedan några exempel på Agnethas tidigare produktion som även kommer att kunna beskådas på vår Hantverksmässa 7 september 2024.

Julia Jansson, Restaurang och Livsmedel, Lindengymnasiet.

Motivering:
En elev som på ett moget och ansvarsfullt sätt utnyttjat tiden som lärling för att tillägna sig så mycket kunskaper som möjligt. Eleven har under studietiden haft mycket god närvaro och har arbetat på ett strukturerat och målmedvetet sätt med mycket goda studieresultat. Som andra lärling i Sverige har eleven utfört Sveriges bagares yrkesprov med väl godkänt resultat och är nu efter studietiden redo att gå ut och arbeta i branschen. 


Therese Larsson (Snickare), Bygg och anläggningsprogrammet, Katrineholms Tekniska College (KTC).

Motivering:
En lojal och positiv elev som har varit engagerad på byggården och på praktikplatserna. Therese är en motiverad elev som kan arbeta självständigt men också vara en lagspelare. Man kan redan nu se att hon har ett gått öga för sitt framtida yrke och tar ett stort ansvar. Hon utför sina arbetsmoment med högsta kvalité och omsorg. Therese har en målmedvetenhet och har även visat fina resultat i den teoretiska delen.


Emil Koivisto (Glastekniker), Bygg och anläggningsprogrammet, Katrineholms Tekniska College (KTC).

Motivering:
En lojal och positiv elev som har varit engagerad på byggården och på praktikplatserna.Emil är en motiverad elev som kan arbeta självständigt men också vara en lagspelare. Man kan redan nu se att han har ett gått öga för sitt framtida yrke och tar ett stort ansvar. Han utför sina arbetsmoment med högsta kvalité och omsorg.Emil har en målmedvetenhet och ett intresse som gör honom till värdig stipendiat.


André Flink (Snickare), Bygg och anläggningsprogrammet, Katrineholms Tekniska College (KTC).

Motivering:
André är byggeleven på Katrineholms Tekniska College som är målmedveten, noggrann och flitig. Som person är han mycket omtyckt av sina kamrater och även av sina handledare på byggföretagen. Hans trevliga personlighet gör därför att han fått många kontakter på arbetsmarknaden som därför gett honom en anställning efter sin gymnasieexamen. Som byggelev har Andrè gjort fantastiska resultat, både teoretiskt som praktiskt. Hans intresse för byggyrket har varit lika starkt från första dagen på programmet som till den sista. 


Filip Ahlström VVS- och fastighetsprogrammet, Katrineholms Tekniska College (KTC).

Motivering:
Filip Ahlström visar på praktiska färdigheter vad det gäller hantverket i yrket VVS och svets. Kreativa lösningar och självskattningar gör att eleven kontinuerligt överträffar allas förväntningar.


Ett stort ”Grattis och Lycka till” önskar vi på Hantverksstiftelsen!

Aapo Pietiläinen, Restaurang och Livsmedel, Lindengymnasiet.

Motivering:

Med en vinnande och varm personlighet har Aapo under sina 3 år bedrivit framgångsrika studier i karaktärsämnena samt gjort väldigt väl ifrån sig på alla sina praktikplatser och därmed erbjudits fortsatt arbete inom branschen. 

Felix Ericsson (Snickare), Bygg och anläggningsprogrammet, Duveholm/KTC

Motivering:

Felix är en driven och trevlig elev som har visat ansvar på byggården och på APL. Han är social, arbetar självständigt och tar redan ansvar som en färdig yrkesman. Felix är kort sagt en ”kille” att lita på och som alltid gör färdigt det han påbörjat.

Anton Larsson (Glastekniker), Bygg och anläggningsprogrammet, Duveholm/KTC

Motivering:

Anton är en elev som alltid gör sitt bästa i alla lägen. Trots att han kom in sent på sin nuvarande yrkesbana har han redan fått en anställning. Anton är helt enkel otroligt lojal och prestationsinriktad vilket gör honom till en given kandidat. 

Malte Kågebrand Karlsson (Snickare), Bygg och anläggningsprogrammet, Duveholm/KTC

Motivering:

Malte har blivit framröstad som klassens bästa hantverkare av sina klasskamrater. Detta infattar även att han är en god kamrat, lojal och prestationsinriktad. Vi lärare på bygg tror på en ljus framtid för Malte som hantverkare.

Jesper B Nagy VVS- och fastighetsprogrammet,Duveholm/KTC
Motivering:

Jesper har visat sig behärska såväl självständiga uppdrag som samarbeten inom yrkesprogrammet. Han har också visat en flexibilitet och kreativitet på ett pålitligt sätt.

Amanda har siktet inställt mot att arbeta som textilhantverkare i framtiden. Hon har tidigare genomfört studier på Gamlebys Folkhögskola och sitt första år på Sätergläntan med inriktning vävning. Under kommande utbildningsår vill hon söka stiftelsens stöd för omkostnader för material och litteratur. Amanda har god talang för yrket och kommer liksom alla våra övriga stipendiater att demonstrera sitt hantverk under vår kommande hantverksmässa den 2 september 2023.