Hantverksstiftelsen i Katrineholm bjuder nu in Sörmlands alla hantverkare till en levande kvalitetsmässa som kommer att hållas lördagen den 3 september 2022 i Godsmagasinet i Katrineholm.

Mässan är öppen för allmänheten mellan 11.00 och 16.00

Som besökare har du chans att möta duktiga hantverkare och närmare beskåda deras alster samt njuta av hur själva hantverkandet går till. Här finns det chans till verkligt fina och unika fynd.

Som Hantverkare kommer du att möta en nyfiken och intresserad publik som uppskattar ett gott hantverk.

Mässan kommer att annonseras i lokaltidningen och lokalradion. Hantverksstiftelsens ambition är att detta ska bli en återkommande mässa i Katrineholm där både fackmän och hantverksinriktade skolor skall finnas representerade.

Vill du, som hantverkare, vara med redan från början med din monter?
Anmäl ditt intresse nedan, så återkommer vi med mer information

Ronjas inriktning är hantverket som Florist. För att uppnå sitt mål väljer hon att gå en utbildning hos Floristutbildarna i Stockholm. Utbildningen ger en gedigen grund för att gå vidare inom yrket, men den är inte gratis och Ronja har sparat i många år för att nå sitt mål.

Detta vill Hantverksstiftelsen i Katrineholm uppmuntra och därför är hon en självklar stipendiat hos oss. Vi önskar henne, Lycka till!

Kristina är en ung träslöjdare som genom sitt företag ”Lykalia K” designar, tillverkar och säljer inredningsdetaljer i trä. Hon har en gedigen utbildning inom skrået och kommer nu att bygga upp ett ordentligt spånsugsystem i sin verkstad, i Julita, för den fortsatta verksamheten.
Kristinas träslöjd har varit representerad på många utställningar, dels nationellt men även på den internationella scenen i London och Schenzen i Kina.

Emma är textilhantverkare med vackra broderier som specialitet. Hon arbetar med att ständigt utveckla sitt hantverk och sina verk inom genren och dessa finns nu spridda över hela landet från norr till söder till glädje för besökare i många offentliga rum. Härnäst väntar en inspirerande resa till Paris för att utveckla bildspråk och teknik i den fortsatta verksamheten.

Flower Power, 50*50 cm
I knew you were waiting for me, 45*45 cm
Vem ska ta mig till gråsparvarnas fest?, 45*45 cm

Clara Dackenberg planerar en separat utställning i Stockholm, på Galleri ”125 kvadrat”, som hon öppnar i januari 2022. Där kommer hon att ställa ut dels sina figurer täljda i trä, dels sina tidigare skapade verk och illustrationer. Clara är en meriterad illustratör med flera kända bokproduktioner bakom sig. Hon vill nu utveckla sitt träslöjdande ytterligare inför framtiden.

Johanna är en etablerad, tredje generationens, guld- och silversmed som nu driver Garmlands Guld och silver i Katrineholm. Hennes Morfar var en av Sveriges skickligaste handgravörer. Tyvärr fick hon inte möjlighet att gå i lära hos honom. Men för att föra hantverkstraditionen vidare kommer hon nu att genomgå en utbildning hos ”J.J. Handgravyr”, en av landets främsta handgravör och steninfattare.
Detta är något som Hantverksstiftelsen i Katrineholm vill uppmuntra.

Åsa driver just nu egen konditorverksamhet under namnet ”Pralinörskans Praliner” Efter ett uppstartsår då hon lärt in grunderna kommer hon nu att utveckla verksamheten vidare.

En god start är att fullfölja en utbildning under ledning av Pralin kocken Kalle Ljungstedt vilket vi stöttar helhjärtat.

Nedan några smakprov på Pralinernas vackra lyster…

Den 16 februari samlades styrelsen på Galleri 12 i Katrineholm för att utse årets stipendiater. Ambitionen detta år har varit att stimulera nyskapande och unga entreprenörer inom hantverket med en tydlig plan inför framtiden. Som vanligt väger ett gediget hantverkande tungt i urvalsprocessen.

I enlighet med tidigare beslut har vi detta år tilldelat fem avgångselever från ortens gymnasieskolor stipendier om vardera 2 000 kronor.

De fem eleverna är:

Elever på Katrineholms Tekniska College

Emil Wallin, Snickare

Lucas Jonsson, Snickare

Hampus Larsson, Glas

Motiveringen för de tre förstnämnda eleverna:
”Hängivna och visar intresse för sina yrkesval.
Goda omdömen från sina arbetsplatser.”

Elever på Lindengymnasiet

Julius Eriksson, VVS
”Är en motiverad och duktig hantverkare både praktiskt och teoretiskt och en bra kamrat med glimten i ögat, som kommer att representera branschen väl”

Gabriel Elia, Kock

”Utvecklats enormt under 3 år, har tagit studierna med stort ansvar och allvar under sina år på Lindengymnasiet. Har genomfört sina APL perioder med goda vitsord och blivit erbjuden arbete på samtliga praktikplatser. Har även deltagit i tävlingar, samt varit ett föredöme för de yngre eleverna på programmet”

Gabriel Elia,
studentexamen 2020
foto Mikko Virkkunen