Hantverksstiftelsen i Katrineholm bjuder nu in Sörmlands alla hantverkare till en levande kvalitetsmässa som kommer att hållas lördagen den 7 september 2024 i Godsmagasinet i Katrineholm.

Mässan är öppen för allmänheten mellan 10.00 och 16.00

Som besökare har du chans att möta duktiga hantverkare och närmare beskåda deras alster samt njuta av hur själva hantverkandet går till. Här finns det chans till verkligt fina och unika fynd.

Som Hantverkare kommer du att möta en nyfiken och intresserad publik som uppskattar ett gott hantverk.

Mässan kommer att annonseras i lokaltidningen och lokalradion. Hantverksstiftelsens ambition är att detta ska bli en återkommande mässa i Katrineholm där både fackmän och hantverksinriktade skolor skall finnas representerade.

Vill du, som hantverkare, vara med redan från början med din monter?
Anmäl ditt intresse nedan, så återkommer vi med mer information

och funderar på en framtid inom hantverket?

Passa på att komma till oss på Mässan och träffa duktiga hantverkare som kan ge Dig tips!

Under årets mässa den 7 september kommer vi att fokusera på vidareutbildning inom hantverket. Många av årets stipendiater har valt att gå i lära hos olika kursanordnare eller ger egna kurser inom sitt hantverk på olika skolor eller i egen verksamhet. Prata med dem. 

I år är vi särskilt glada över att kunna presentera vårt samarbete med Sörmlands Museum i Nyköping.  Under mässan kommer Länshemslöjdskonsulent Niklas Eriksson att närvara för att träffa duktiga hantverkare och besökare som vill lära sig mer om hantverket. 

Niklas kan informera mer om de många kurser och initiativ som museet tar fram. 

Exempelvis Täljakademin och Textilakademin.

Nu jobbar Stiftelsen för fullt med att planera 2024 års Hantverksmässa. Vår eminenta Överkommissarie Inga Garmland, tillika sekreterare i stiftelsen, ringer runt till traktens vassaste hantverkare och bokar in dem. Johnny Persson är engagerad i arbetet och ordföranden bokar annonser i tidningen och på webben. Allt för att besökarna skall få uppleva hur duktiga hantverkare vi har här i Södermanland.
Glöm inte att gå in och kolla vår Facebooksida som nu börjar få nytt liv…

Aapo Pietiläinen, Restaurang och Livsmedel, Lindengymnasiet.

Motivering:

Med en vinnande och varm personlighet har Aapo under sina 3 år bedrivit framgångsrika studier i karaktärsämnena samt gjort väldigt väl ifrån sig på alla sina praktikplatser och därmed erbjudits fortsatt arbete inom branschen. 

Felix Ericsson (Snickare), Bygg och anläggningsprogrammet, Duveholm/KTC

Motivering:

Felix är en driven och trevlig elev som har visat ansvar på byggården och på APL. Han är social, arbetar självständigt och tar redan ansvar som en färdig yrkesman. Felix är kort sagt en ”kille” att lita på och som alltid gör färdigt det han påbörjat.

Anton Larsson (Glastekniker), Bygg och anläggningsprogrammet, Duveholm/KTC

Motivering:

Anton är en elev som alltid gör sitt bästa i alla lägen. Trots att han kom in sent på sin nuvarande yrkesbana har han redan fått en anställning. Anton är helt enkel otroligt lojal och prestationsinriktad vilket gör honom till en given kandidat. 

Malte Kågebrand Karlsson (Snickare), Bygg och anläggningsprogrammet, Duveholm/KTC

Motivering:

Malte har blivit framröstad som klassens bästa hantverkare av sina klasskamrater. Detta infattar även att han är en god kamrat, lojal och prestationsinriktad. Vi lärare på bygg tror på en ljus framtid för Malte som hantverkare.

Jesper B Nagy VVS- och fastighetsprogrammet,Duveholm/KTC
Motivering:

Jesper har visat sig behärska såväl självständiga uppdrag som samarbeten inom yrkesprogrammet. Han har också visat en flexibilitet och kreativitet på ett pålitligt sätt.

Amanda har siktet inställt mot att arbeta som textilhantverkare i framtiden. Hon har tidigare genomfört studier på Gamlebys Folkhögskola och sitt första år på Sätergläntan med inriktning vävning. Under kommande utbildningsår vill hon söka stiftelsens stöd för omkostnader för material och litteratur. Amanda har god talang för yrket och kommer liksom alla våra övriga stipendiater att demonstrera sitt hantverk under vår kommande hantverksmässa den 2 september 2023.

Linda har anammat den cirkulära affärsmodellen vilket, för hennes del, innebär att sy upp nya klädesplagg av gamla gardiner, stuvbitar, påslakan och annat material som kan återbrukas. Allt säljs till kunder via nätet eller på marknader.
Linda har flera års studier i sömnad, mönsterkonstruktion och textila tekniker bakom sig, men kommer nu att att genomgå en utbildning som syftar till att utveckla färdigheter inom textil formgivning och design.
Utbildningen ges av Handarbetets Vänner under kommande höst och vår.

Andreas har sadlat om i tillvaron och byggt upp en egen smidesverksamhet från grunden. Han har, efter att själv köpt in begagnad utrustning, utvecklat ett eget smide med framgång. Stiftelsen anar potentialen och ser gärna en utveckling av verksamheten genom att lämna bidrag till en kurs i yxsmide och inköp av en ny ässja.