Hantverksstiftelsen i Katrineholm bjuder nu in Sörmlands alla hantverkare till en levande kvalitetsmässa som kommer att hållas lördagen den 2 september 2023 i Godsmagasinet i Katrineholm.

Mässan är öppen för allmänheten mellan 10.00 och 16.00

Som besökare har du chans att möta duktiga hantverkare och närmare beskåda deras alster samt njuta av hur själva hantverkandet går till. Här finns det chans till verkligt fina och unika fynd.

Som Hantverkare kommer du att möta en nyfiken och intresserad publik som uppskattar ett gott hantverk.

Mässan kommer att annonseras i lokaltidningen och lokalradion. Hantverksstiftelsens ambition är att detta ska bli en återkommande mässa i Katrineholm där både fackmän och hantverksinriktade skolor skall finnas representerade.

Vill du, som hantverkare, vara med redan från början med din monter?
Anmäl ditt intresse nedan, så återkommer vi med mer information

Linnéa studerar som hantverkslärling genom Leksands Folkhögskola och gör sin praktik på Rejmyre Glasbruk. Linnea har under sin tid på glasbruket utvecklats mycket positivt. Hon har dock många år kvar på sin utbildning till färdig glasblåsare och därför vill Hantverksstiftelsen med det beviljade stipendiet underlätta och stimulera Linnéa i utvecklingen till färdig glasblåsare.


 

Linnéa Skånberg

Sedan 2014 arbetar Iann med glas i ”Tiffanyteknik”, så kallad kopparfolieteknik.

Hon arbetar uteslutande med egna mönster och egen design (med en liten förkärlek för lampor) och utvecklas hela tiden genom envishet, självstudier och ett suveränt nätverk av andra med samma intresse i glas.

Det finns en efterfrågan på kurser inom tekniken och därför tilldelar stiftelsen ett stipendie för att en mindre kursverksamhet ska kunna startas upp och för att fler ska kunna lära sig hantverket.

Kursverksamheten har startat under våren och kommer att följas upp med fler kurser under hösten 2022.

Bilder från första kursen i kopparfolieteknik, våren 2022, foto Tinbäck
Iann Eklund Tinbäck foto K G Tinbäck

Detta år tilldelades fem avgångselever från ortens gymnasieskolor stipendier om vardera 2 000 kronor.

De fem eleverna är:

Elever på Katrineholms Tekniska College

Linnea Geiborg Johansson, Bygg och anläggningsprogrammet

Joakim Assargren, Bygg och anläggningsprogrammet

Olle Ekholm, Bygg och anläggningsprogrammet

Motiveringen lyder:
”Hängivna och visar intresse för sina yrkesval.
Goda omdömen från sina arbetsplatser.”

Ella Ridehag, VVS o Fastighetsprogrammet
”Är en motiverad och duktig hantverkare både praktiskt och teoretiskt och en bra kamrat med glimten i ögat, som kommer att representera branschen väl”

Elev på Lindengymnasiet

Tilde Schedin, Restaurang och Livsmedelsprogrammet

”Utvecklats enormt under 3 år, har tagit studierna med stort ansvar och allvar under sina år på Lindengymnasiet. Har genomfört sina praktikperioder med mycket goda vitsord och blivit erbjuden arbete på samtliga praktikplatser. 
Har även erövrat 1:pris i en tävling och erbjudits en 4 dagars utlandsvistelse inom yrket.”

Tilde Schedin
foto: F Hernblom

Ronjas inriktning är hantverket som Florist. För att uppnå sitt mål väljer hon att gå en utbildning hos Floristutbildarna i Stockholm. Utbildningen ger en gedigen grund för att gå vidare inom yrket, men den är inte gratis och Ronja har sparat i många år för att nå sitt mål.

Detta vill Hantverksstiftelsen i Katrineholm uppmuntra och därför är hon en självklar stipendiat hos oss. Vi önskar henne, Lycka till!

Kristina är en ung träslöjdare som genom sitt företag ”Lykalia K” designar, tillverkar och säljer inredningsdetaljer i trä. Hon har en gedigen utbildning inom skrået och kommer nu att bygga upp ett ordentligt spånsugsystem i sin verkstad, i Julita, för den fortsatta verksamheten.
Kristinas träslöjd har varit representerad på många utställningar, dels nationellt men även på den internationella scenen i London och Schenzen i Kina.

Emma är textilhantverkare med vackra broderier som specialitet. Hon arbetar med att ständigt utveckla sitt hantverk och sina verk inom genren och dessa finns nu spridda över hela landet från norr till söder till glädje för besökare i många offentliga rum. Härnäst väntar en inspirerande resa till Paris för att utveckla bildspråk och teknik i den fortsatta verksamheten.

Flower Power, 50*50 cm
I knew you were waiting for me, 45*45 cm
Vem ska ta mig till gråsparvarnas fest?, 45*45 cm